Σαν δύναμη φυγόκεντρος, σε έναν κόλπο απάνεμο και υπό την προστασία του Ταΰγετου, η Καρδαμύλη είναι αναμφίβολα η πρωταγωνίστρια του τόπου της. Στέκει σαν μια πύλη – με πετρόχτιστα παραδοσιακά σπίτια, πύργους και πυργόσπιτα, λιθόστρωτα δρομάκια, ανθισμένες αυλές, παραθαλάσσια ταβερνάκια σε γραφικά λιμανάκια και ατμοσφαιρικούς ξενώνες – για να σας οδηγήσει χωρίς να το καταλάβετε, με αυτήν την ήρεμη γοητεία που τη διακρίνει, στον δικό της μοναδικό κόσμο.

Τόπος αρμονικών αντιθέσεων η Καρδαμύλη μπλέκει με τέχνη τους ελαιώνες με τα κυπαρίσσια και τις βουκαμβίλιες. Παντρεύει βουνό με θάλασσα και έχει στην προίκα της κεντημένους κολπίσκους σε κάθε στροφή του δρόμου. Στολισμένη με φως, πέτρα και θάλασσα, γη και ύδωρ, αλμύρα και μυρωδιά Ελλάδας, με θέα τον κόλπο της Μεσσηνίας η Καρδαμύλη θα μπορούσε με άνεση να αποτελεί το ιδανικό ορμητήριο για να ανακαλύψετε τις γύρω περιοχές.

Νοικιάστε ποδήλατο με προορισμό στην Αρχαία Καρδαμύλη, κτισμένη στην πλαγιά του βουνού,πάνω από το νεότερο οικισμό, πάνω σ’ ένα λόφο με ελιές και κυπαρίσσια, με τα πυργόσπιτα, χτισμένα γύρω από την βυζαντινή εκκλησία του Aγίου Σπυρίδωνα με το υπέροχο καμπαναριό και το περίφημο μουσείο των Μούρτζινων. Ο Πύργος Μουρτζίνου είναι ένας εκπληκτικός χώρος που θα σας ταξιδέψει στην εποχή της Επανάστασης του 1821, ενώ έχουν γίνει πολύ αξιόλογες προσπάθειες αναπαλαίωσής του. Ο Πύργος άνηκε στον τελευταίο Μανιάτη καπετάνιο της Καρδαμύλης.

Εναλλακτικά ακολουθήστε με το αυτοκίνητο μερικές από τις πιο ειδυλλιακές διαδρομές για να γνωρίσετε εξίσου πανέμορφα, πέτρινα και ιστορικά κοντινά χωριά του Ταΰγετου όπως τα Τσέρια, το Εξωχώρι, την Καστάνια, τη Μηλιά. Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας, το μονοπάτι του Μπίλιοβου και το φαράγγι του Ριντόμου κοντά στην Καρδαμύλη σας περιμένουν για να σας συστήσουν το εναλλακτικό πρόσωπο της Μεσσηνίας.

Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το σπίτι του Patrick Leigh Fermor, ενός Άγγλο-Ιρλανδού συγγραφέα και διάσημο κάτοικο της περιοχής, που έγραψε πολλά έργα για την Ελλάδα και τη Μάνη. Ο συγγραφέας πολέμησε ως «Μιχάλης» στην Αντίσταση της Κρήτης, αλλά έπεσε στη μάχη με τον έρωτά του με τη Μάνη και διάλεξε να τη μοιράζεται με την πατρίδα του. Πρόκειται για ένα σπίτι-μουσείο σε μια πανέμορφη τοποθεσία και έναν μεσογειακό κήπο.

Τέλος μη ξεχάσετε να περάσετε με εκδρομικό βαρκάκι στο καταπράσινο νησάκι Μερόπη, που στέκει απέναντι με τα ερείπια ενετικών τειχών και το ναό της Παναγίας που σώζεται από το 18ο αιώνα.

Θα πρέπει να ξέρετε επίσης πως η ιστορία της Καρδαμύλης κρατάει από τα χρόνια του Ομήρου ο οποίος αναφέρει πως ήταν η πρώτη από τις “επτά ευνομούμενες και καλώς κατοικούμενες πόλεις” που ο Αγαμέμνονας θα έδινε προίκα στον Αχιλλέα αν νυμφευόταν μια από τις κόρες του. Τελικά αποτέλεσε μία από τις πόλεις που του έδωσε προκειμένου να επιστρέψει στη πολιορκία της Τροίας. Η Καρδαμύλη έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο και στην επανάσταση του 1821.

Η Καρδαμύλη συνδέεται με ένα δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών με πολλά γραφικά κοντινά με αυτήν χωριά του Ταΰγετου. Τσέρια, Εξωχώρι, Σαϊδόνα, Καστάνια, Μηλιά είναι μερικά από αυτά με πετρόχτιστα σπίτια, μοναχικούς πύργους και παραδοσιακά καφενεία.