Στη Δυτική Μάνη θα δοκιμάσετε ντόπιες, μοναδικές γεύσεις στην αυθεντική εκδοχή τους. Εδώ το ταξίδι συναντά τη γαστρονομική απόλαυση, αφού τα πιάτα αυτού του τόπου τιμούν τα φρέσκα υλικά και υμνούν τις πρώτες ύλες του, κάνοντας και την πιο ταπεινή πρόταση να αποκτά άλλη διάσταση. Η Δυτική Μάνη είναι μια γη ευλογημένη, με κυριότερη παρουσία το λάδι (που δίκαια θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο), οπωροκηπευτικά, άγρια χόρτα, αρωματικά βότανα Ταΰγετου και άλλα προϊόντα, που σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές τεχνικές της περιοχής έχουν να προσφέρουν πιάτα φτιαγμένα με πάθος και αγάπη για τον τόπο. Φυσικά και οι θησαυροί της θάλασσας έχουν την τιμητική τους, ιδιαίτερα στα παραθαλάσσια μέρη. Να σημειωθεί επίσης πως η παραδοσιακή Μανιάτικη διατροφή, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι γνωστή για τα οφέλη που για τη διατήρηση της καλής σωματικής μας υγείας.

Θα δοκιμάσετε το χαρακτηριστικό φαγητό του καλοκαιριού τη μπαμπανάτσα που δεν είναι τίποτα άλλο από ψωμί, λάδι, ντομάτα, χοντρό αλάτι της περιοχής και φέτα. Η ονομασία της αλλάζει από περιοχή σε περιοχή και τη συναντάμε ως ριγανάδα αλλά και πασπάλα, επειδή πασπαλίζεται με χοντρό αλάτι.

Όπου και αν πάτε θα παραγγείλετε Σαϊτιά, την παραδοσιακή πίτα που φτιάχνεται με διάφορα αρωματικά χόρτα από τον Οκτώβρη μέχρι τον Μάρτη, που είναι ακόμη τρυφερά. Το φύλλο είναι τόσο λεπτό, σχεδόν διάφανο, που φαίνεται η γέμιση. Το λεπτό σχήμα της, που θυμίζει σαΐτα, της έδωσε και το όνομα. Παραδοσιακά έφτιαχναν την πίτα την εποχή που μάζευαν τις ελιές.

Ζητήστε χταπόδι με ρύζι και φασκόμηλο Ταϋγέτου. Το πιάτο που παραδοσιακά τρώνε την περίοδο της νηστείας.

Χαρακτηριστικό πιάτο των Μανιατών είναι ο χιουροπασπαλάς, με τραχανά και χοιρινό. Είναι επίσης και το γιορτινό που σερβίρεται κυρίως σε γάμους αλλά και σε κάθε εορταστική περίσταση.

Φυσικά θα δοκιμάσετε λαλάγγια. Πρόκειται για αλμυρά κομμάτια ζύμης τηγανισμένα με συγκεκριμένο σχέδιο, τα οποία περιέχουν ελαιόλαδο, μαγιά, κανελογαρίφαλο και αλάτι. Δοκιμάστε όλες τις εκδοχές τους, τραγανά, μελωμένα, σιροπιαστά, με ντόπια γραβιέρα ή άλλο τυρί και ντομάτα, ακόμα και ολικής και με πιπέρι ή σουσάμι.

Παραδοσιακό γλυκό της περιοχής είναι η πεντανόστιμη γαλατόπιτα. Περιέχει φρέσκο γάλα, σιμιγδάλι ψιλό, βούτυρο, αυγά, ζάχαρη και ελαιόλαδο.

Σε οποιοδήποτε ταβερνάκι και αν κάτσετε, θα παρατηρήσετε πως δεν λείπει από το μενού του ο Καγιανάς με παστό χοιρινό. Ντομάτες τριμμένες, αυγά, χοιρινό παστό σε κομμάτια, τυρί με ΠΟΠ σφέλα σε κύβους, ελαιόλαδο, φρέσκο πιπέρι και ρίγανη είναι τα υλικά που τηγανίζονται και έχουν ως αποτέλεσμα ένα πεντανόστιμο πιάτο.

Μια από τις πιο ξακουστές γεύσεις της περιοχής, είναι το σύγκλινο με λουκάνικο Μάνης. Το καπνιστό από οικόσιτο χοιρινό κρέας, παρασκευάζεται με ειδικό τρόπο, αφού κόβεται σε λωρίδες και μένει τρεις μέρες στο αλάτι, για να κρεμαστεί και να καπνιστεί με φασκόμηλο για δέκα ώρες. Αντίστοιχα και το μανιάτικο λουκάνικο αποτελείται από χοιρινό κρέας, πορτοκάλι, αλάτι, πιπέρι, διάφορα μπαχαρικά και καπνίζεται και αυτό για δέκα ώρες, έως ότου πάρει τα αρώματά του. Το σύγκλινο έχει κατοχυρωθεί στην Ευρώπη ως τοπικό μανιάτικο προϊόν, το οποίο κυκλοφορεί και τυποποιημένο.

Μη διστάσετε να δοκιμάσετε το σφουγγάτο, μακαρόνια με μυζήθρα και ομελέτα. Το αποτέλεσμα είναι γευστικό και θα δικαιώσει την επιλογή σας.

Στις ντόπιες συνταγές της Δυτικής Μάνης συγκαταλέγονται επίσης: Mακαρονάδα με καμένη μυζήθρα και λάδι, τραχανάς ξινός με κόκκινη σάλτσα, τραβηχτές πίτες με τυρί σφέλα και μανιάτικο μέλι.

Πριν πάρετε τον δρόμο της επιστροφής, αφήστε λίγο χώρο στις αποσκευές σας για να προμηθευτείτε ελιές, ελαιόλαδο, μέλι, τουλουμίσιο τυρί, υπέροχα γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, αρωματικά φυτά, ρίγανη, τσάι και φασκόμηλο.