Ας κρατήσουν οι χοροί

Ευκαιρία για διασκέδαση, αφορμή για γιορτή και ψυχική ανάταση αποτελούν οι εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια της δυτικής Μάνης.

Μελωδίες διάχυτες αντιλαλούν το κέφι και τη χαρά και οι ημέρες των διακοπών ντύνονται από την εμπειρία της στενής επαφής με την ντόπια παράδοση. Μέσο σύνδεσης ή και επανασύνδεσης με τον τόπο και τους ανθρώπους, οι εκδηλώσεις και τα πανηγύρια, αποτυπώνουν την ταυτότητα κάθε περιοχής η οποία σας καλεί να γίνεται μέρος της. Παρακάτω ακολουθούν οι πιο σημαντικές.

Στις 19 Ιουλίου πραγματοποιείται προσκύνημα στην Πυραμίδα στον Προφήτη Ηλία. Στο μικρό – χωρίς σκεπή -πλινθόκτιστο ξωκλήσι ανάβουν φωτιές ανάβουν όλη τη νύχτα, ενώ η καμπάνα κτυπάει στις 2 το πρωί και η Θεία Λειτουργία διαρκεί ως την ανατολή.

Ελάχιστα λεπτά πριν ανατείλει ο ήλιος και όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, σχηματίζεται μέσα στο Μεσσηνιακό Κόλπο, η τέλεια ισόπλευρη τριγωνική σκιά της πυραμοειδούς κορυφής του Ταϋγέτου, το περίφημο «φαινόμενο της πυραμίδας».

Τα πανηγύρια τον κυρίαρχο μήνα του καλοκαιριού τον Αύγουστο υπάρχουν παντού με αυτό της Τραχήλας τον δεκαπενταύγουστο να πρωταγωνιστεί. Στο γραφικό πετρόχιστο χωριό πραγματοποιείται το πιο ατμοσφαιρικό πανηγύρι.

Από το μενού ωστόσο δεν λείπουν και οι εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης όπως αυτές της Εθνικής Αντίστασης που διοργανώνουν ο Σύλλογος των Σαϊδονιτών, το Τοπικό Συμβούλιο και οι αντιστασιακές οργανώσεις Μεσσηνίας. Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα από το 1998 και μέχρι σήμερα στο δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου για να τιμηθεί η Εθνική μας αντίσταση και τα θύματα. Το μνημείο ανακαινίστηκε το 1996 με την προσθήκη νέων πλακών και την καταγραφή των πεσόντων και θυμάτων των πρώην δήμων Καρδαμύλης και Λεύκτρου.

Αν βρεθείτε στην περιοχή τον Ιούνιο μη χάσετε το πανηγύρι της Αγίας Τριάδας στη Στούπα στις 8 Ιουνίου.

Τρέχων εκδηλώσεις στον δήμο Δυτικής Μάνης

Πρόγραμμα «Από το Α έως το Ω: Μια Ακαδημία για Γονείς» υπό την Αιγίδα του ΕΔΔΥΠΠΥ, 3η Συνάντηση

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) σας καλεί να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα προαγωγής υγείας «Από το Α έως το Ω: μία Ακαδημία για Γονείς», το οποίο πραγματοποιείται για 7η συνεχή χρονιά από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού». Το ανωτέρω πρόγραμμα περιλαμβάνει 8 […]

ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ & ΝΕΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ – Καμπάνια Ενημέρωσης με τίτλο: “Covid-19 & Εμβολιασμός – Οι πολίτες ρωτούν, οι Ειδικοί Ιατροί απαντούν”

Αγαπητοί συνεργάτες, Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε, στη νέα Καμπάνια Ενημέρωσης του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) με τίτλο: “Covid-19 & Εμβολιασμός – Οι πολίτες ρωτούν, οι Ειδικοί Ιατροί απαντούν”, η οποία πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 18:00 – […]

Συμμετοχή του Δήμου Δυτικής Μάνης στην Καμπάνια Ενημέρωσης με τίτλο: “Covid-19 & Εμβολιασμός – Οι πολίτες ρωτούν, οι Ειδικοί Ιατροί απαντούν”

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε, στη νέα Καμπάνια Ενημέρωσης του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) με τίτλο: “Covid-19 & Εμβολιασμός – Οι πολίτες ρωτούν, οι Ειδικοί Ιατροί απαντούν”, η οποία πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 18:00 – 19:00. Επιπρόσθετα, σας προωθούμε χρήσιμες […]

Εγκαίνια Μνημείου Διοσκούρων

Στον πολιτισμό της Μεσσηνίας ήρθε να προστεθεί ένα ακόμη σημαντικό μνημείο που αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς στον Άγιο Δημήτριο της Δυτικής Μάνης.

Εγκαινιάστηκε το εποχικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στο Προάστιο του δήμου Δυτικής Μάνης

Εγκαινιάστηκε εχθές Κυριακή 28 Ιουνίου το απόγευμα το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Προαστίου Δυτικής Μάνης

International Jazz Festival

Το International Jazz Festival της Καρδαμύλης έχει αναδειχθεί σε ένα ξεχωριστό φεστιβάλ που γεμίζει την Μάνη