Φυσ-η-κά Δυτική Μάνη

Τόπος με πλούσια δραστηριότητα η Δυτική Μάνη προσφέρατε κυρίως για πεζοπορία αλλά και ορειβασία, χάρη στον βασιλιά Ταΰγετο. Υπάρχουν αναρίθμητα μονοπάτια να ακολουθήσει κανείς με κάποια να φτάνουν ακόμα και στη κορυφή του. Η περιοχή είναι ιδανική επίσης και για τους λάτρεις της ποδηλασίας που έχουν να επιλέξουν ορεινές  ή παραθαλάσσιες διαδρομές.

Η Δυτική Μάνη φημίζεται και για τα φαράγγια της με αυτό του Βυρού να μονοπωλεί σχεδόν το ενδιαφέρον με 19 χιλιόμετρα φυσικής ομορφιάς. Η πρώην βασιλική οδός που κάποτε ένωνε την αρχαία Σπάρτη με την Καρδαμύλη, ξεκινά από τον Άγιο Παντελεήμονα, στα 1400 μέτρα υψόμετρο, στη δυτική μεριά του Ταΰγετου, για να  κατευθυνθεί προς τη θάλασσα της Καρδαμύλης. Σύμφωνα με τη μυθολογία, αυτήν την οδό διέσχισε κάποτε ο Πύρρος για να φθάσει στη Σπάρτη και να παντρευτεί την Ερμιόνη, κόρη του Μενέλαου και της Ωραίας Ελένης. Το μονοπάτι αποζημιώνει τον διαβάτη με πολλές εκπλήξεις. Περπατώντας το θα διασχίσετε το δάσος της Βασιλικής, θα συναντήσετε την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, τους τάφους των Διόσκουρων την ερειπωμένη Μονή Λυκάκη αλλά και τη Μονή Σωτήρος.  Ενώ το ίδιο μπορεί να σταθεί η αφορμή για να ανακαλύψετε περισσότερα μονοπάτια. Περίπου 11 ώρες πεζοπορίας απαιτούνται συνολικά καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα φαράγγια στην Ελλάδα.

Εξερευνήστε επίσης το φαράγγι του Ριντόμου που αποτελεί ένα δημιούργημα της φύσης ιδιαίτερου κάλους χάρη στα πλούσια γεωλογικά χαρακτηριστικά και την εντυπωσιακή διαστρωμάτωση των πετρωμάτων. Έχει μήκος μεγαλύτερο των 25 χιλιομέτρων και ξεκινά τη μεγάλη του διαδρομή κατευθείαν από τις ψηλές κορυφές του Ταϋγέτου.

Καθηλωτική εμπειρία είναι και η εξερεύνηση των σπηλιών αυτής της γης. Πρωταγωνιστεί το ενάλιο σπήλαιο του Βατσινίδη,  που  βρίσκεται κοντά στο χωριό Νέο Προάστιο, μετά την Καρδαμύλη. Το σπήλαιο  έχει δύο κύριους θαλάμους, όπου βρίσκονται μεγάλες λίμνες από θαλασσινά νερά και οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με διάδρομο. Ο πρώτος θάλαμος κατέχει μια λίμνη ενώ ο φυσικός φεγγίτης που επιτρέπει στο φως να περάσει χαρίζει μαγικές και απόκοσμες εικόνες. Ακολουθώντας το λιμναίο μονοπάτι θα βρεθείτε στον δεύτερο θάλαμο με τις δυο λίμνες. Ανακαλύψτε επίσης το σπήλαιο «Μαύρης Σπηλιά», που βρίσκεται βορειοανατολικά του οικισμού Αγίου Νικολάου σε υψόμετρο 38μ. και σε απόσταση 800μ. από την ακτή, και το όμορφο σπήλαιο «Καταφύγιο» (Αγίου Δημητρίου Σελίνιτσας), που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας.

Για εσάς που επιθυμείτε καταδύσεις, βόλτες με σκάφος και water sports, αναζητήστε το καταδυτικό κέντρο που βρίσκεται στην παραλία Καλογριά αλλά και στην Καρδαμύλη.