Το παραδοσιακό ορεινό χωριό είναι και το πιο καλά κρυμμένο μυστικό της περιοχής, αφού παραμένει αθέατο ακόμα και όταν βρίσκεστε προ των πυλών του. Οχυρωμένο, με λίγους και στενούς δρόμους πρόσβασης. Προστατεύεται και από τις τρεις πλαγιές του Ταΰγετου, του βουνού που σαν μάνα που προφυλάσσει το παιδί της. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 560 μέτρων, κάτω από την κορυφή Μαυροβούνα του Ταΰγετου και αποτελεί έναν οπό τους παλαιότερους και γραφικότερους ορεινούς οικισμούς της Μεσσηνιακής Μάνης.

Πολλοί είναι οι οικισμοί στη Δυτική Μάνη που διεκδικούν τον τίτλο του πιο παραμυθένιου, αναμφίβολα ο τίτλος αυτός ανήκει στην Καστανιά. Το ατελείωτο πράσινο του τόπου είναι και το ιδανικό πλαίσιο για τα γοητευτικά αρχοντικά του σπίτια με τις λίθινες στέγες, από πλάκες στο χρώμα της φυσικής πέτρας της περιοχής. Τα σπίτια του χωριού απλώνονται δίπλα στα κελαριστά πεντακάθαρα νερά ενός μικρού ρυακιού που κατηφορίζει αδιάκοπα.

Μάρτυρας της ιστορίας της περιοχής, αληθινό στολίδι και ακοίμητος φρουρός, το πενταώροφο λιθόκτιστο πυργοσυγκρότημα, ύψους περίπου δεκαπέντε μέτρων και θεμελιωμένος σε φυσικό βράχο , του καπετάν Ντουράκη. Ο καπετάν Κωνσταντής Δουράκης, ήταν ένας από τους καπετάνιους του Ζυγού και συγκέντρωνε γύρω από την πυργοκατοικία του μια σημαντική στρατιωτικο-πολιτική δύναμη. Στον πολεμόπυργο βρήκε καταφύγιο και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στη διάρκεια του μεγάλου διωγμού των κλεφτών, πριν τη μετάβασή του, στην Ελαφόνησο. Ανάμεσα στα τόσα που μπορείτε εδώ να θαυμάσετε, χαρίστε την προσοχή σας στην κορυφή και στους τέσσερις προεξέχοντες κυλινδρικούς  πυργίσκους, όπου υπάρχουν λιθανάγλυφαα κεφάλια με τον αποτροπαϊκό αλλά κυρίως προστατευτικό χαρακτήρα.

Στην πλατεία του χωριού ξεχωρίζει επίσης η  βρύση με τις πελώριες καρυδιές. Εδώ στήνεται τον δεκαπενταύγουστο παραδοσιακό πανηγύρι προς τιμή της προστάτιδας του χωριού Παναγία και ανακαινισμένης, επίσης βυζαντινής εκκλησίας, Κοίμηση της Θεοτόκου. Αν βρεθείτε εκείνο το διάστημα μη χάσετε την υπαίθρια μουσική αυτή συνάντηση. Γιορτάστε το καλοκαίρι με τις παραδοσιακές μελωδίες να πλημμυρίζουν τον αέρα και τα γευστικά τοπικά προϊόντα. Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε την παράδοση αυτού του τόπου. Η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη, θα σας γεμίσει εικόνες, ζεστασιά ελληνικό άρωμα και χρώμα γιατί πανηγύρι σημαίνει η μεγαλύτερη γιορτή.

Ο οικισμός κατέχει την πρωτιά στις περισσότερες βυζαντινές εκκλησίες, πολλές από τις οποίες κοσμούνται από έξοχο αγιογραφικό υλικό. Οι πιο αξιόλογες  από αυτές είναι ο Άγιος Γεώργιος, στην είσοδο του χωριού, οι Άγιοι Απόστολοι, ο Άγιος Πέτρος, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, ο Άγιος Νικόλαος Τρικάμπανος. Ο ναός του Αγίου Πέτρου είναι ένα πραγματικό κομψοτέχνημα με γλυπτά κιονόκρανα, πόρτες και τέμπλο, καθώς και αξιοθαύμαστε τοιχογραφίες του 14ου αιώνα. Η αποκατάστασή του ολοκληρώθηκε πριν από μερικά χρόνια, αποσπώντας μάλιστα το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Europa Nostra 2016.

Καστάνια ή Καστανέα ή Μεγάλη Καστάνια, όπως και αν την αναζητήσεις η ομορφιά της είναι διασκορπισμένη παντού.