Ανακύκλωση

Δυναμικά προχωράει το Έργο «Πράσινη Μάνη» στη Δυτική Μάνη Για την ανακύκλωση και το Περιβάλλον

Δυναμικά προχωράει το Έργο «Πράσινη Μάνη» στη Δυτική Μάνη

Για την ανακύκλωση και το Περιβάλλον

Βιωματικά σεμινάρια για την ανακύκλωση

Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που πραγματοποιούνται τα βιωματικά σεμινάρια του Έργου «Πράσινη Μάνη», στο Δήμο Δ. Μάνης. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε επαγγελματίες, εκπαιδευτικούς, ευρύ κοινό και μαθητές. Στους μαθητές που είναι το μέλλον της Ελλάδος, επενδύουμε για να έχουμε αποτελέσματα.

Η βιωματική μάθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, από κοντά η κομποστοποίηση και «όλα τα οργανικά στις κότες και τα γουρούνια», όπως τόνισε με νόημα επαγγελματίας του τουρισμού που συμμετείχε ως εκπαιδευόμενος. «Εάν εφαρμόζαμε σε κάθε οικισμό αυτό, δεν θα είχαμε ανάγκη ούτε χωματερές ούτε τίποτε. Μόνον κάδους για χαρτί, γυαλί, μέταλλο και πλαστικό θα έπρεπε να είχαμε. Σκουπίδια χωρίς μυρωδιές! Το δίδαγμα, που λέγανε η παλιοί είναι «όχι οργανικό σκουπίδι, αυτό στο χωράφι ή στα ζώα»

Σκοπός του έργου

Σκοπός του Έργου είναι τα καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο- μέταλλα) και το οργανικό κλάσμα, κομποστοποιήσιμο (φλούδες, χόρτα, κόκκαλα και γενικά ό,τι προέρχεται από την κουζίνα) να μην πάνε στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής, αλλά να γίνεται διαλογή στην πηγή.

Για τον λόγο αυτό έχει αναπτύξει και εφαρμόσει πιλοτικές δράσεις για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, με τη διαλογή στην πηγή, των ΑΣΑ και των βιοαποβλήτων. Η ολοκληρωμένη διαχείριση των ΑΣΑ προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων: του Δήμου Δυτικής Μάνης, των δημοτών, των επισκεπτών, φορέων όπως επαγγελματικοί σύλλογοι, σχολικές μονάδες, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, εθελοντικοί φορείς, πολιτιστικοί σύλλογοι και όλος ο γενικός πληθυσμός.

Στην Στούπα Δυτικής Μάνης

πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα τα βιωματικά σεμινάρια για μικρούς και μεγάλους. Φιλοξενήθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο -12θέσιο, με 250 μαθητές!- με την ευγενική καλοσύνη, την εξυπηρέτηση και την ανοιχτή καρδιά της Διευθυντρίας κας Αθανασίας Κάτσικα, που φρόντισε για όλα.

Τα Σάββατα συμμετείχαν ως εισηγητές και οι εκπαιδευτικοί από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, κα Ιωάννα Ραβάνη, που έπαιξε βιωματικά παιχνίδια με τους μαθητές και έκανε επίδειξη λειτουργία των κομποστοποιητών και κος Δημήτριος Αργυροηλιόπουλος, που με διάφορες δραστηριότητες, εξοικείωνε τους μαθητές στη διαλογή απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Πραγματικά πολύ θερμά και ζωντανά έδωσαν με τον δικό τους βιωματικό τρόπο, την σημασία και αναγκαιότητας της ανακύκλωσης. Θα πραγματοποιηθούν και σε άλλα χωρία, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Το Έργο «Πράσινη Μάνη – Πρόληψη και Ανακύκλωση Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) στο Δήμο Δυτικής Μάνης», χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και έχει διάρκεια 18 μήνες, μέχρι τέλος Φλεβάρη του 2022.

Αναμνηστικά

Για να εντυπωθεί καλλίτερα η ανακύκλωση μοιράζονται στους μαθητές και εκπαιδευτικούς σελιδοδείκτες, υφασμάτινες τσάντες για τα ψώνια στους ενήλικες και σουβέρ στους επαγγελματίες για τα μαγαζιά τους, με συνθήματα για την ανακύκλωση.

Στο Εταιρικό Σχήμα επικεφαλής είναι η ΜΚΟ «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ που έχει μεγάλη εμπειρία σε ανάλογα έργα και συμμετέχει ο Δήμος Δυτικής Μάνης, με τον Δήμαρχο Δημήτρη Γιαννημάρας, που ως παλιός εκπαιδευτικός, επισκέπτεται πάντα τον χώρο των σεμιναρίων, δείχνοντας έμπρακτα το πιστεύω του στην ανακύκλωση και στην προστασία του περιβάλλοντος. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου: www.greenmani.gr.