Απάντηση Δημάρχου Δυτικής Μάνης κου Γιαννημάρα αναφορικά με την συζήτηση για Ενιαία Μάνη στην Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Κύριε  Διευθυντά,

Την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 υπήρχε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της εφημερίδας σας με θέμα «Ανοίγει η συζήτηση για ενιαίο Δήμο Μάνης».

Αφορμή ήταν μια επιστολή μερικών Πολιτιστικών Συλλόγων από Δυτική και Ανατολική Μάνη προς τους δύο Δημάρχους και η απάντηση του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης.

Δεν απάντησα μέχρι σήμερα και τούτο γιατί πιστεύω στη ρήση που λέει «η ομιλία είναι άργυρος και η σιωπή χρυσός» και αυτό για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί η Πολιτεία δεν άνοιξε καμία συζήτηση για ένα θέμα που για να αρχίσει θέλει πρώτα απ’ όλα να επιλυθούν βασικά θέματα των Νόμων που ισχύουν και δεύτερον γιατί πιστεύω ότι και οι σημερινοί Μανιάτες δεν έχουν χάσει το ιδιαίτερο DNA που έχουν και τους ξεχωρίζει και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν  να βλάψει τον τόπο τους, τη συγκεκριμένη περιοχή τους και αυτοί θα πρέπει να είναι εκείνοι που θα έχουν τον πρώτο λόγο για ένα τέτοιο θέμα.

Η περιοχή της Μάνης είναι μία περιοχή που έχει ενιαία χαρακτηριστικά, μορφολογία, ήθη, έθιμα, αγωνιστικό φρόνημα, προσφορά και αξίες που δεν τα συναντά κανείς σε άλλο μέρος της Πατρίδας μας και που καμία ξεχωριστή διοίκηση δεν τα αλλοιώνει.

Χρειάζεται επίσης προσοχή όταν μιλάμε για εθελουσία συνένωση γιατί μια τέτοια Νομοθετική ρύθμιση θα βάλει σε κίνδυνο Εθνικά θέματα σε ιδιαίτερες περιοχές της Πατρίδας μας.

Δεν μπορώ όμως να αντισταθώ στον πειρασμό και να μην δώσω δύο ακόμα απαντήσεις:

Με βάσει ποιόν ηθικό κανόνα ένας εκπρόσωπος ενός ΟΤΑ υπεισέρχεται στα εσωτερικά Διοικητικά θέματα ενός άλλου ΟΤΑ, και μάλιστα αφήνοντας με νόημα να εννοηθεί η αδυναμία λειτουργίας του και η ικανότητα διοικήσεώς του από τους άρχοντες του; Εγώ όμως αυτό δεν θα το κάνω ποτέ, ακόμα και ας ξέρω ότι υπάρχουν και αδυναμίες και προβλήματα και ουσιαστικές διαφωνίες σε δράσεις του.

Σε ό,τι αφορά τις διοικήσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων της Δυτικής Μάνης που υπέγραψαν την Επιστολή, ενδιαφερόμενοι με τόση ξαφνική ζέση για τα πολιτικά τοπικά θέματα, τους συνιστώ να κατέβουν στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές με σύνθημα «Η Δυτική Μάνη στο Γύθειο».

Καλή Επιτυχία.           

Ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης,

Δημήτριος Γιαννημάρας