Πεζοπορία

Πεζοπορία

Εθνικό Μονοπάτι 32
Συνδέει τη Βυτίνα της Αρκαδίας με την Καρδαμύλη. Το μονοπάτι συνολικού μήκους περίπου 150 χλμ., ξεκινά από τη Βυτίνα και περνώντας από το χωριό Ζυγοβίτσι, τη Δημητσάνα, το φαράγγι του Λούσιου, την Καρύταινα, τα χωριά Λεοντάρι, Γεωργίτσι, τη Λαγκάδα στον Ταΰγετο, διασχίζει τον Ταΰγετο (καταφύγιο – χαράδρα Βυρού) και καταλήγει στην παραλία της Καρδαμύλης.

 Άλλες Διαδρομές

Διαδρομή: Σωτηριάνικα – Μπίλιοβος – Αλτομιρά – Κοσκάρακα – Σάντοβα
Ώρες πορείας: 8
Σε 14 χλμ. από την Καλαμάτα στο δρόμο προς τη Μάνη, φθάνουμε στο χωριό Σωτηριάνικα. Ακολουθούμε τα σήματα και αφού περάσουμε από το γεφύρι του χωριού, βαδίζουμε στο δασικό δρόμο, ο οποίος μας οδηγεί στην αρχή του περίφημου Μπίλιοβου. Πρόκειται για το καλύτερα διατηρημένο καλντερίμι με τις 75 στροφές. Ανηφορίζουμε το καλντερίμι και έπειτα από πεζοπορία 2 ωρών φθάνουμε στο χωριό Αλτομιρά. Με οδηγό τα ορειβατικά σήματα, διασχίζουμε το χωριό και αφού προσπεράσουμε μια στάνη, βρίσκουμε το κατηφορικό μονοπάτι, το οποίο έπειτα από πορεία 1.30΄, μας βγάζει στο Φαράγγι του Ριντόμου. Περπατάμε πάνω στις κροκάλες, ακολουθώντας τη δεξιά κατηφορική πλευρά και ύστερα από 1.30΄, βλέπουμε το παλαιό γεφύρι του Κάμπου.
Συνεχίζουμε μέσα στο ρέμα για Κοσκάρακα και Σάντοβα (εάν έχουμε κουραστεί, ανεβαίνουμε στο γεφύρι από τη δεξιά πλευρά και βαδίζουμε στο λιθόστρωτο, το οποίο έπειτα από 30΄ πορείας, μας επαναφέρει στο χωριό Σωτηριάνικα). Οι ακούραστοι πεζοπόροι συνεχίζουμε μέσα στο ρέμα και ύστερα από 1 ώρα φθάνουμε στο – εξαιρετικής τέχνης – παλαιό γεφύρι της Κοσκάρακας, το οποίο βρίσκεται κάτω από τη γέφυρα, από την οποία διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος Καλαμάτας – Καρδαμύλης. Συνεχίζουμε στις κροκάλες και έπειτα από 1.30΄ φθάνουμε στη Σάντοβα.

Διαδρομή: Τσέρια – Εξωχώρι – Καρδαμύλη
Ώρες πορείας: 2.30΄
Οδηγούμε στο δρόμο που συνδέει την Καλαμάτα με τη Μάνη. Στο 28ο χιλιόμετρο εγκαταλείπουμε το δρόμο και προσεγγίζουμε το χωριό Τσέρια. Λίγο μετά τα τελευταία σπίτια του χωριού, συναντάμε το καλοσυντηρημένο λιθόστρωτο μονοπάτι, το οποίο κατηφορίζει προς το Φαράγγι του Βυρού. Ακολουθούμε το μονοπάτι, απολαμβάνοντας τη μοναδική θέα και σε 30΄ φθάνουμε στην κοίτη του ποταμού. Διαβαίνουμε την κοίτη και ψάχνουμε για τα σημάδια που μας οδηγούν στην αρχή του μονοπατιού στην απέναντι ορθοπλαγιά. Ακολουθούμε το μονοπάτι και σε 45΄ βαδίζουμε στον αγροτικό δρόμο, ο οποίος μας οδηγεί στο χωριό Εξωχώρι.
Διασχίζουμε το χωριό με τους συνοικισμούς του και τα πολλά εκκλησάκια. Στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, λίγο μετά το σχολείο, συναντάμε το καφενείο «Πεύκο». Στο σημείο αυτό κατηφορίζουμε δεξιά και με την προσοχή μας στα ση΄ματα, αναζητούμε την αρχή του μονοπατιού, το οποίο φαίνεται αχνά. Βαδίζουμε το μονοπάτι και σε 20΄ προσεγγίζουμε τον οικισμό της Αγίας Σοφίας, ο οποίος προσφέρει όμορφη θέα. Συνεχίζουμε στο καλό λιθόστρωτο μονοπάτι και σε 30΄ φθάνουμε στην Καρδαμύλη, όπου είναι και το τέρμα της διαδρομής μας.

Διαδρομή: Κορυφή Άγιος Νίκων – Υψόμετρο 1.209 μέτρα
Ώρες πορείας: 5 (3 ώρες ανάβαση – 2 ώρες κατάβαση)
Η κορυφή Άγιος Νίκων βρίσκεται στην κεντροδυτική Μάνη και κρέμεται σαν τεράστιο κράνος πάνω από το ομώνυμο χωριό. Το χωριό Άγιος Νίκων απέχει 1.30΄ από την Καλαμάτα και βρίσκεται πάνω στον επαρχιακό δρόμο Καλαμάτας – Αρεόπολης. Ξεκινάμε την πεζοπορία μας από την πλατεία του χωριού, με κατεύθυνση ανατολική.
Ανεβαίνουμε την απότομη ανηφόρα και μετά το τελευταίο σπίτι του χωριού, συναντάμε το καλοδιατηρημένο μονοπάτι, το οποίο ανηφορίζει νοτιο-ανατολικά. Συνεχίζουμε την ανηφορική πορεία και ύστερα από 1.30΄ φθάνουμε στο διάσελο, κάτω από την κωνική κορυφή Τρισκονό. Συνεχίζουμε την ανάβαση προς τα βόρεια σε αρκετά ευκρινές μονοπάτι και σε 30΄ φθάνουμε σε μεγάλα πεζούλια, φυτεμένα με καρυδιές. Συνεχίζουμε ανηφορικά και έπειτα από 30΄ είμαστε στην κορυφογραμμή. Από εδώ «χαζεύουμε» τον Μεσσηνιακό κόλπο μέχρι την Καλαμάτα και τον Λακωνικό κόλπο μέχρι τα Κύθηρα. Στρεφόμαστε δυτικά και έπειτα από 20΄ φθάνουμε σε επίπεδη μικρή έκταση, στην οποία, σύμφωνα με την παράδοση, ο Όσιος Νίκων έχτισε τον μικρό ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και τη στέρνα για την αποθήκευση του νερού, η οποία ακόμη και σήμερα έχει εξαιρετική λειτουργικότητα, αφού μαζεύει το βρόχινο νερό από τη στέγη ημιυπόγειας καμάρας που χρησιμεύει ως κατάλυμα προσκυνητών (στα εσωτερικά τοιχώματα της στέρνας υπάρχουν διάφορες αγιογραφίες με μεγάλη θρησκευτική και ιστορική αξία). Λίγο δυτικά στα 100 μέτρα, βρισκόμαστε στο υψομετρικό 1.209 μέτρα, στη θέση «Κάθισμα».
Η επιστροφή γίνεται από την ίδια διαδρομή.

Διαδρομή: Φαράγγι Κοσκάρακας – Ρίντομο
Ώρες πορείας: 5.30΄
Ξεκινάμε από την Καλαμάτα και κινούμαστε στο δρόμο προς τη Μάνη. Σε 20 χιλιόμετρα στο χωριό Κάμπος στρίβουμε και σε 10 χιλιόμετρα φθάνουμε στο χωριό Κέντρο – Γαΐτσες. Από το χωριό ακολουθούμε το χωματόδρομο και ύστερα από 45΄ φθάνουμε στη θέση «Μάνα». Εκεί συναντάμε το καλντερίμι, το οποίο κατηφορικά μας οδηγεί στο Πηγαδιώτικο γεφύρι. Μπαίνουμε στο φαράγγι και ακολουθούμε πορεία ανηφορική, βαδίζοντας στις κροκάλες. Συνεχίζουμε το περπάτημα στις κροκάλες και σε 1.45΄ συναντάμε το ρέμα των Καρυών και το εκκλησάκι της Παναγίας της Καψοδεματούσας. Σύμφωνα με το μύθο, η Παναγία έκαψε τα δεμάτια των θεριστάδων που την περιγελούσαν. Ύστερα από σύντομη στάση συνεχίζουμε στο φαράγγι και έπειτα από 45΄ φθάνουμε στο Ρίντομο και στον εποχιακό συνοικισμό, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τον επιβλητικό ορεινό όγκο του «Χαλασμένου βουνού», με υψόμετρο 2.204 μέτρα. Επιστροφή στις Γαΐτσες από την ίδια διαδρομή.