Απολογισμός επίσκεψης κινητών ιατρικών μονάδων του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στην Τ.Κ. Αγίου Νικολάου

Κατά το διάστημα 03 έως 05 Φεβρουαρίου 2019, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος βρέθηκαν στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, προσφέροντας δωρεάν ιατρική περίθαλψη στους κατοίκους του Δήμου μας.

Το πρόγραμμα ήταν μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του ιδρύματος, από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος», σε συνεργασία με την Ά Ορθοπαιδική Κλινική ΕΚΠΑ, την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ) υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Ο απολογισμός της επίσκεψης των ΚΙΜ ήταν 910 ραντεβού και 533 εξετασθέντες.

Σε σύνολο 546 εξετάσεων, πραγματοποιήθηκαν 129 Υπερηχογραφήματα, 77 Μαστογραφίες, 50 Μετρήσεις Οστικής Πυκνότητας, 41 Ακτινογραφίες, 79 Ηλεκτροκαρδιογραφήματα και υπερηχογραφήματα καρδιάς και 53 Τεστ ΠΑΠ.

Η δράση των ΚΙΜ εμπλουτίστηκε με τις ομιλίες: «Η άσκηση είναι φάρμακο», Γνωρίζοντας τη Μεσογειακή διατροφή», «Μαθησιακές δυσκολίες», «Αποφασίζω να μην καπνίζω» καθώς και με το μάθημα των Ά Βοηθειών. Στα πλαίσια της πρόληψης έγινε καταγραφή της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, δόθηκε η δυνατότητα διατροφικής αξιολόγησης- λιπομέτρησης και αναπτύχθηκε μικρό χειρουργείο εξαίρεσης σπίλων, κύστεων και λιπωμάτων. Εκτός του οφθαλμολογικού ελέγχου τα παιδιά έτυχαν ενδοστοματικής εξέτασης και διερευνήθηκε η τυχόν ύπαρξη μαθησιακών δυσκολιών αλλά και αναπτυξιακών και ψυχικών διαταραχών.

Παράλληλα με τις ΚΙΜ, το Sportas Excellence με το Πρόγραμμα «Διασκέδασε, Γυμνάσου και Αποφάσισε τι σου αρέσει», σχεδιασμένο από την ποδοσφαιρική ομάδα της Barcelona που την προσέφερε στο Ίδρυμα και με 9μελή ομάδα καθηγητών φυσικής αγωγής και διατροφολόγων, επισκέφτηκε τα Δημοτικά Σχολεία της Στούπας και του Κάμπου και πραγματοποίησε αθλητικές δραστηριότητες και αξιολογήσεις σε ένα σύνολο 250 παιδιών. Οι διατροφολόγοι αξιολόγησαν και έκαναν επίσης παρεμβάσεις σε κάθε ένα παιδί ξεχωριστά, εν’ω τα παιδιά στο σ’υνολό οτυς πέρασαν και από οφθαλμολογικό έλεγχο